24 jeles nap, amit minden vállalkozónak ismernie kell – 1. rész

24 jeles nap, amit minden vállalkozónak ismernie kell – 1. rész

Mindenki ismeri a legfontosabb ünnepeket, mint amilyen a Karácsony, a Valentin-nap vagy az utóbbi időben már nálunk is népszerűvé vált Halloween vagy Apák napja. De bizonyára te is tudod, hogy ma már jóformán mindennek van világnapja, legyen az étel, állat, betegség vagy éppen hobbi. Számos olyan jeles nap létezik, amelyek nekünk, vállalkozóknak érdekesek lehetnek, ebben az írásban ezeket gyűjtöttem össze neked!

Egy-egy témádhoz kapcsolódó világnap, jeles nap jó alkalom lehet egy villámkampányhoz, illetve témát adhat egy-egy blogbejegyzéshez, közösségi média poszthoz. Ebben a blogbejegyzésben most azokat gyűjtöttem össze, amelyek a vállalkozás, marketing témájához kapcsolódnak. Ha kíváncsi vagy minden ilyen alkalomra, akkor kérd ingyenes Marketingnaptárunkat!

Szívesen kiszerveznéd, profira bíznád a Facebook és Instagram posztírást? Nézd meg posztírás szolgáltatásunkat! >>>

 

Jeles napok vállalkozók számára a 2023-as évben:

Január 15. A Wikipedia napja (Wikipedia Day)

A Wikipedia napját az oldal 2001. január 15-i születésnapjára való emlékezésül tartják. A
Wikipediát mindenki használta már élete során, aki valaha is internetezett. Egy vállalkozó számára még többet jelenthet: a nyílt enciklopédiát te magad is szerkesztheted úgy, hogy az a vállalkozásod hasznára legyen. Írhatsz szócikkeket, ha eléggé ismert vagy, akkor te is szerepelhetsz rajta, de akár az oldalad egy hasznos linkjét is becsempészheted egy releváns szócikkhez, és ha szerencséd van, akkor ott is marad. Ez a hasznos oldal megérdemli, hogy egy évben egyszer megemlékezzünk róla!

.

Február 23. Digitális Tanulás Napja (Digital Learning Day) 

A Digitális Tanulás napja 2012-ben indult az Amerikai Egyesült Államokból. Célja, hogy minél több
ember megismerkedhessen az új, digitális technológiák használatával elsősorban az iskolákban. A
modern digitális eszközök segítenek a diákoknak abban, hogy a lehető legtöbbet ki tudják hozni
magukból.
Minden rosszban van valami jó is, a 2020-as év és a kialakult járványhelyzet sok lehetőséget
biztosított erre, hiszen a home office és az otthoni oktatás szükségszerűvé tette, hogy azok is
megismerjék a digitális oktatási, tanulási lehetőségeket, akik eddig nem tették. Számomra mindig is fontos volt ez a fajta oktatás, hiszen online tudásanyagokat kínálunk 2013 óta. Sok szempontból
jóval hatékonyabbnak tartom az élő tréningeknél.

.

Március 15. Fogyasztóvédelmi világnap (World Consumer Rights Day)

Március 15-e nemzeti ünnepünk mellett a fogyasztóvédelem világnapja is. John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jog (a biztonsághoz, az
információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog) összefoglaló történelmi nyilatkozatát.
Ez volt az első alkalom, hogy bármely politikus ilyen alapelveket fogalmazott meg a fogyasztók
védelmével kapcsolatban. A világnapot a ’80-as évek óta egyre több országban ünneplik, a
fogyasztóvédelem és a fogyasztói jogok témája mellett minden évben egy-egy téma köré szervezik az ünnepnaphoz kapcsolódó kampányt és rendezvényeket. Ez nekünk, vállalkozóknak is fontos, hiszen a fogyasztók, vevők jogainak tiszteletben tartása nemcsak törvényi kötelezettség, hanem fontos marketingeszköz és küldetés is egyben.

.

Március 16. Szelfimentes világnap (No Selfies Day)

A szelfi önfotó, vagyis olyan fénykép, amit készítője önmagáról készít. A szó az angol selfie szó
átvétele. Angol nyelven először egy ausztrál fórumon használták 2002-ben. A brit Oxford szótár
szerkesztőbizottsága 2013-ban a selfie-t választotta az év szavának.

Ezek a puszta tények, valamint az is, hogy a szelfi viharsebességgel hódította meg a közösségi médiát, és ma már mindennapjaink részét képezi. A vállalkozókét is, hiszen énmárkánk fontos részét képezik a saját magunkról publikált fotók. A szelfimentes nap éppen ennek az ellenkezőjére buzdít: legalább egy olyan nap legyen az évben, amikor NEM készítünk és publikálunk szelfiket.
Ha kíváncsi vagy a szelfi történelmére, olvasd el a Nők Lapja Café erről szóló cikkjét!

..

Március 19. Ügyfelek nemzetközi napja (International Client’s Day)

Nem hivatalos ünnep, és magyar nyelven elszomorítóan kevés információ áll rendelkezésre erről az
ünnepről, melynek célja, hogy a vállalkozások kifejezzék köszönetüket azért, hogy ügyfeleik,
vásárlóik, partnereik révén a vállalkozásuk működhet. Kuponokkal, akciókkal, meglepetésekkel lehet kedveskedni ezen a napon. Úgy gondolom, ennek a kezdeményezésnek nálunk is el kellene terjednie, mert fontos üzenetet közvetít! Különösen az utóbbi pár évben, amikor a cégek léte az átlagosnál sokkal jobban függ a vevőktől, az ő vásárlási hajlandóságuktól.

..

Március 31. Biztonsági mentés világnapja (World Backup Day)

A biztonsági mentés (backup) alapvetően minden lényeges információ biztonságos helyre való
lemásolását jelenti. Egyfajta „B terv” arra az esetre, ha adatvesztés következne be. Az emberek
több mint fele viszont még ma sem számol ezzel a lehetőséggel. Ez a világnap egy remek
kezdeményezés, hogy felhívja a figyelmet a biztonsági mentés fontosságára, legyen szó akár a privát dolgainkról (pl. családi fotók), akár a vállalkozásunkról (pl. honlapunk biztonsági mentése). Ha
veled is megtörtént már, hogy elszállt a honlapod és úgy kellett összeszedegetni a romjait a Google
Cache-ből, akkor biztosan érted, hogy miért ilyen fontos a rendszeres mentés. Ha még nem, akkor
szerencsés vagy, de gondoskodj róla, hogy adataid a jövőben is biztonságban legyenek! Ha megtörténik a szörnyűség, ne ess pánikba: a honlapod visszaállításához kérd a tárhelyszolgáltatód segítségét! Sok esetben az elveszett adatok visszaállíthatóak, visszaszerezhetőek, ha szakszerű segítséget kérsz.

.

Április 23. A könyv és a szerzői jogok világnapja

Az UNESCO 1995-ös kezdeményezésére minden év április 23-án ünnepeljük a könyv és a szerzői jogok világnapját.

A nap célja, hogy a figyelem középpontjába kerüljön az olvasás fontossága, valamint a szerzői jogok tiszteletben tartásának igénye, ami az utóbbi időben különösen fontossá vált. Az interneten ugyanis rendkívül könnyen kerülnek engedély nélküli megosztásra az egyébként pénzért megvásárolható szellemi termékek: könyvek, tudásanyagok, tanfolyamok – ami anyagi kárt jelent a készítőik számára. Márpedig a szerzők megérdemlik, hogy anyagilag is elismerjék a munkájukat, a mű elkészítésébe belefektetett tudást és energiát. Vállalkozóként mi is megtapasztalhatjuk, mennyire bosszantó és káros lehet a szerzői jogaink megsértése, tartsuk tehát tiszteletben a mások jogait, és álljunk ki a sajátunkért!

.

Május 13. A méltányos kereskedelem (fair trade) világnapja (Fair Trade Day)

A kereskedelem fogalmához nagyon gyakran az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. De létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: a folyamat a termeléstől a fogyasztásig méltányos. Ezt jelenti a fair trade, azaz méltányos kereskedelem, amelynek világnapját e napon ünnepeljük.

.

Május 18. Az internet világnapja

Az internet világnapjának még nincsenek olyan hagyományai, mint a távközlés világnapjának, az ENSZ még nem is ismerte el hivatalosan. Mégsem kérdés, hogy miért is ünnepeljük. Manapság már az élet szinte teljesen elképzelhetetlen világháló nélkül, szerintem sokan vagyunk, akik ha egy lakatlan szigetre csupán egy dolgot vihetnének magukkal, akkor az az internetezés lehetősége lenne. Vállalkozóként pedig tényleg megkerülhetetlen.

Tipp: nézd meg a KSH érdekes infografikáit az internet világnapjával kapcsolatosan 2019-ből és 2020-ból! Ez a 2018-as infografika is érdekes. 

.

Május 19. Virtuális asszisztensek napja (Virtual Assistants Day)

Manapság egyre több elfoglalt kisvállalkozó életét könnyíti meg egy VA – azaz virtuális asszisztens. Őket ünnepeljük az évnek ezen a napján. Olyan szakemberek ők, akik leveszik a virtuálisan (de akár élőben is) elvégezhető, időrabló feladatok egy részét, az adminisztratív munkát, de sokszor akár a marketingbe is besegítenek.

Az asszisztenssel való kapcsolattartás történhet teljes egészében online is, személyes találkozásra nincs is szükség, ami nagyon praktikus lehet például a pandémiás időkben, de legyünk őszinték, igazából máskor is. További előny, hogy az elvégzett munka ill. szolgáltatás után fizetsz, számlát kapsz, így megspórolod egy alkalmazott bérét, és az utána fizetendő járulékokat és egyéb költségeket. Maga a VA is vállalkozóként dolgozik, így mindenki jól jár. 🙂 Ünnepeljük ma a “virtuális jobbkezeket”!

.

Május 31. Web Designer nap (Web Designer Day)

Egy másik szakma, ami fontos egy vállalkozó számára, hiszen a webdesigner rendkívül sokrétű munkát végez a weboldalakkal kapcsolatban, itt olvashatsz arról, hogy pontosan miket. Megérdemlik tehát, hogy megünnepeljük őket, bár ez a nap nem annyira ismert nálunk.

.

Június 21. Szelfi nap (Selfie Day)

A cikk elején írtam a szelfimentes világnapról. Ha eddig hiányérzeted volt, ne aggódj: naná, hogy van a szelfinek is világnapja! A National Selfie Day-t 2014-ben egy amerikai lemezlovas, Rick McNeely hirdette meg először. Ezen a napon ünnepelhetjük az önfotózást sok-sok szelfi segítségével. Persze úgy érdemes, hogy az üzletedet is építsd vele!

A folytatást ide kattintva olvashatod!

Szívesen kiszerveznéd, profira bíznád a Facebook és Instagram posztírást? Nézd meg posztírás szolgáltatásunkat! >>>

 

Oszd meg, ha tetszett!
Share

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük