24 jeles nap, amit minden vállalkozónak ismernie kell – 2. rész

24 jeles nap, amit minden vállalkozónak ismernie kell – 2. rész

Mindenki ismeri a legfontosabb ünnepeket, mint amilyen a Karácsony, a Valentin-nap vagy az utóbbi időben már nálunk is népszerűvé vált Halloween vagy Apák napja. De bizonyára te is tudod, hogy ma már jóformán mindennek van világnapja, legyen az étel, állat, betegség vagy éppen hobbi. Számos olyan jeles nap létezik, amelyek nekünk, vállalkozóknak érdekesek lehetnek, ezeket gyűjtöttem össze neked – íme a második rész!

Egy-egy témádhoz kapcsolódó világnap, jeles nap jó alkalom lehet egy villámkampányhoz, illetve témát adhat egy-egy blogbejegyzéshez, közösségi média poszthoz. Ebben a blogbejegyzésben most azokat gyűjtöttem össze, amelyek a vállalkozás, marketing témájához kapcsolódnak. Ha kíváncsi vagy minden ilyen alkalomra, akkor kérd ingyenes Marketingnaptárunkat!

Szívesen kiszerveznéd, profira bíznád a Facebook és Instagram posztírást? Nézd meg posztírás szolgáltatásunkat! >>>

 

Jeles napok vállalkozók számára a 2023-as évben (folytatás):

.

Június 30. Közösségi média világnapja (Social Media Day)

Ezen a napon ünnepelhetjük a Social Media Day-t, vagyis a közösségi média világnapját. Ezt a kezdeményezést még 2010-ben keltette életre a Mashable nevű amerikai technológiai blog abból a célból, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a közösségi oldalak milyen fontos szerepet játszanak a mindennapi életünkben. Nekünk, vállalkozóknak kiemelkedően fontos a közösségi média, hiszen nem csak cicás képeket lájkolunk, vagy szelfiket osztunk meg a közösségi oldalakon, hanem építjük az üzletünket nap mint nap ezeken a platformokon.

.

Július 17. Emoji világnap (World Emoji Day)

Ezen a napon ünnepeljük a kis színes hangulatjeleket. Az emojik weboldalakon és elektronikus üzenetküldésben használt piktogramok és hangulatjelek. A mintegy ezer szabványosított karakter érzelmek, tárgyak, helyek, állatok, időjárási viszonyok stb. színes képi megjelenítését teszi lehetővé a szöveg részeként. És persze egyre több lesz belőlük!

“Amióta emojikat is használunk a mindennapi online kommunikáció során, sokkal könnyebben és pontosabban tudjuk kifejezni magunkat. Az emotikonok jópofák, viccesek és sokkal színesebbé teszik a napjainkat. Te el tudsz még képzelni olyan üzenetváltást vagy posztszöveget, amiben nem jelennek meg?! Na ugye. Oké, sokszor félreértések forrásai is lehetnek, de ez azért kevésbé jellemző, pláne, ha körültekintően alkalmazzuk őket.” – írja találóan a Noizz.hu cikke. Gyakran hívják őket találóan modern hieroglifáknak is. Egy biztos: nap mint nap használjuk őket, mindennapjaink szerves részét képezik.

.

Találó: modern hieroglifák (Forrás: pcworld.hu)

.

Július 28. A rendszergazdák világnapja (System Administrator Appreciation Day, “SysAdminDay”)

“Elfelejtett jelszavaink pásztorai, lefagyott gépeink megváltói, akikre a legtöbben mégis két lábon járó hibaelhárító robotként tekintenek.” – jellemzi a rendszergazdákat ez a cikk , amelyből azt is megtudhatod, mi szokta a legjobban zavarni őket a felhasználók viselkedésében, és az is kiderül, hogy a leggyakrabban elhangzó mondat a “Próbáltad már újraindítani?”.

Lehetnek bármennyire is “kockák”, a rendszergazdák nagyon fontos szerepet játszanak a számítógéppel dolgozók életében, így mindenképpen megérdemlik, hogy megünnepeljük őket!..

.

Szeptember 7. Vásárolj könyvet nap (Buy A Book Day) 

Ez a nap sem igazán ismert Magyarországon, de mindenképpen szeretnék róla megemlékezni, hiszen nekünk, vállalkozóknak kétszeresen is fontosak a könyvek:

  • Egyrészt: minden vállalkozó számára létszükséglet az élethosszig tartó tanulás (life long learning), amelynek egyik kiváló módja, ha minél több (szak)könyvet olvasunk. 
  • Másrészt, ha neked is van könyved, akkor ezen a napon csinálhatsz egy jó kis akciót! 🙂

..

Szeptember 13. Programozók napja (Programmers’ Day)

“Álmodtam egy nagyot, hogy legyen Magyarországon is programozók napja! Az év 256. napja, ami általában szeptember 13-án szokott lenni, kivéve a szökőéveket. Miért a 256. nap? A 256 egy szép szám… 🙂 Hexadecimálisan 100, és a kettő 8. hatványa.” – olvasható a jeles nap magyar weboldalán.

Az ünnep célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a technika fejlődésében milyen nagy szerepet játszanak a programozók, szóval ünnepeljük őket ezen a napon! 

.

Szeptember 22. Amerikai Üzletasszonyok napja (American Business Womens’ Day)

Igen, ez egy amerikai ünnep, de megérdemli, hogy megemlítsük, ebben biztosan egyetértetek velem. 

Az Üzletasszonyok Napja arról szól, hogy tiszteljük a nők egyre növekvő szerepét az üzleti életben. Arra összpontosít, hogy miként lehet a nőknek nagyobb esélyegyenlőséget biztosítani. Az első Üzletasszonyok Napját 1983-ban ünnepelték. Ezen a napon számos különleges eseményt tartanak, köztük szemináriumokat, találkozókat és egyéb eseményeket, amelyek a világ minden tájáról származó üzletasszonyokat ösztönzik kapcsolatépítésre és tapasztalataik megosztására.

.

Október 30. Checklista nap (Checklist Day)

Ma van a checklisták világnapja! Vállalkozóként nagyon praktikus dolog checklistákat használni: akár a munkafolyamatok, tevékenység-ellenőrző listák leírására, de letölthető anyagokként is remekül funkcionálnak. Miért ne ünnepelhetnénk meg őket? 🙂

November 5. Európai kereskedelmi nap (Europe’s Day in Commerce)

Az Európai Kereskedelem Napja rendezvény fő üzenete, hogy a kereskedelmet, mint a legnagyobb GDP-, ÁFA – és adótermelőt, ill. mint a legnagyobb munkaerőpiacot jelentő szektort fókuszba állítsa a média segítségével.

Az EuroCommerce által 2005-ben hagyományteremtő szándékkal útjára indított Európai Kereskedelem Napja című eseménysorozat az elmúlt 15 év során példás sikerrel zárult. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, mint az EuroCommerce magyarországi tagszervezete állt élére e fontos kezdeményezésnek.

.

November 10. Számvitel és könyvelők világnapja

Ezen a napon ünnepeljük a számvitelt és a könyvelőket.

A könyvelés régi tudomány. 1494. november 10-én jelent meg Velencében Luca Pacioli forradalmi műve, a “Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita“, magyarul “Az aritmetika, a geometria, az arányok és árnyalatok összefoglaló tárgyalása”. A 615 oldalas könyv matematikatörténeti szempontból is kiemelkedő, de legalább ennyire fontos, hogy egy bőséges fejezetben ismertette a szerző a kettős könyvvitel rendszerét. Ez az átlátható rendszer jelentősen hozzájárult a kereskedelem és az ipar fejlődéséhez.

Egy jó könyvelő aranyat ér, egy pocsék viszont komoly anyagi kárt okozhat. Minden vállalkozó számára fontos, hogy felelősségteljes, mindenre odafigyelő könyvelője legyen. Ha a te könyvelőd ilyen, akkor becsüld meg, és köszöntsd fel őt ezen a jeles napon, mert megérdemli!

..

November 19. Vállalkozónők napja

A Vállalkozó Nők Világnapját minden évben ezen a napon tartják. A világnap alapítója Wendy Diamond amerikai író, televíziós személyiség, számos házikedvenccel kapcsolatos vállalkozás alapítója. Egy olyan mozgalmat szeretett volna létrehozni, ami támogatja a nőket a vállalkozásban. A világnapot már 144 országban tartják világszerte, és a kampány üzenete, hogy a nők vállalkozási tevékenysége, a vállalkozó nők társadalmi felelősségvállalása hozzájárul a legfontosabb globális vagy helyi problémák megoldásához. A világnap a nők vállalkozási tevékenységének jelentőségére hívja fel a figyelmet.

..

November 21. Vállalkozók Világnapja (World Entrepreneurs’ Day)

A Vállalkozók Világnapját minden évben ezen a napon ünneplik. A nap célja, hogy a vállalkozói szellemet, az innovációt és a vezetést ünnepeljék, illetve ezen a napon megtiszteljük azokat, akik egyedül indítják el vállalkozásukat. Magyarországon sajnos nincs sok irodalma ennek a jeles napnak, pedig indokolt lenne, igaz?

.

.

November 24. Fekete Péntek (Black Friday)

A végére hagytam ezt a jeles napot, amit már mindenki ismer (és szép számmal vannak, akik mára kellőképpen meg is utálták), hiszen az utóbbi röpke néhány években hatalmas népszerűségre (egyben népszerűtlenségre) tett szert. A Fekete Péntek (Black Friday) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.

Idén november 24-én tartják a napot, amelynek az lenne a lényege, hogy hatalmas kedvezményekkel lehet vásárolni, ám az utóbbi időben a kamu akciókkal (“felárazom, majd leárazom”) sikerült teljesen hiteltelenné tenni. Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen kamu akciók nem csak bosszantóak, hanem egyben törvénytelenek is.

Ha nem tudsz valós kedvezményeket nyújtani a vásárlóknak, akkor talán jobb, ha kihagyod – egyébként az árakciókon túl is ki lehet találni meglepetéseket, ha pl. nincs annyi árrés a termékeiden, hogy megérje őket olcsóbban árulni. Egy kis ajándék, esetleg olyan, értéket képviselő, de számodra pénzbe nem kerülő dolog is megoldás lehet (pl.ajándék apróság, e-book, tanfolyam, tanácsadás, esetleg kupon a következő vásárláshoz).

Szívesen kiszerveznéd, profira bíznád a Facebook és Instagram posztírást? Nézd meg posztírás szolgáltatásunkat! >>>

 

Oszd meg, ha tetszett!
Share

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük