5 fontos tudnivaló a Facebook csoportokról

5 fontos tudnivaló a Facebook csoportokról

Folytatódik közösségi marketing-cikksorozatunk, ezúttal kedvenc témám kerül terítékre. Igaz, ez is Facebook, viszont annak egy olyan területe, amelyet sok szakértő csak most kezd felfedezni.

Büszke vagyok arra, hogy én már 2014. tavaszán tanfolyamot készítettem arról, amit mások csak most kezdenek észrevenni 🙂

A BrandTrend.hu-n olvastam a következőt (Miklovicz Norbert / Marketing112 nyilatkozta a KKV Marketing Felmérés 2014 c. kutatásával kapcsolatosan, amelyben összesen 2900 kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezték a marketingtevékenységükről):

“A Facebookhoz egyébként egy vadonatúj marketingtrend is tartozik. Éppen ez a változás az oka annak, hogy rohamosan növekszik a Facebook-csoportok marketingre történő használata. „A marketingesek rájöttek, hogy a Facebook-csoportok zártságukkal, elérési arányukkal és klubszerű megjelenésükkel sokszor hatékonyabban működnek, mint egy Facebook rajongói oldal, melynek marketinghatékonysági szempontú teljesítményét folyamatos szabályok nehezítik” – mondja a marketingguru.”

Forrás: http://brandtrend.hu/2014/10/04/tobb-a-marketinges-a-hazai-kkv-knal/

Ez az, amiről én már régóta beszélek: a Facebook csoportmarketing egyre fontosabbá válik, és sok esetben hasznosabb, eredményesebb a Facebook oldalaknál.

És akkor most következzen 5 fontos információ, amit tudnod kell a Facebook csoportokról.

1. A csoportok URL-je szabadon megváltoztatható. A csoportbeállításoknál az e-mail címet kell átírni, ami a csoport URL-jét is megváltoztatja. 

Csoport fejléckép / Hármaspont / Csoportbeállítások szerkesztése, Csoport e-mail címe

 hogyan állítsam be a Facebook csoport url címét

És akkor ehelyett: https://www.facebook.com/groups/1585148868396699  így fog kinézni az új cím:

https://www.facebook.com/groups/ideirdanevet

facebook csoport új url címe

2. A csoportokban történő hirdetés veszített a hatékonyságából, mivel a Facebook itt is csökkentette az eléréseket, bár nem olyan brutálisan, mint az oldalak esetében.  

De annál fontosabbá válnak azok a szakmai Facebook csoportok, amelyekben van aktivitás és folyamatos kommunikáció. Egy oldalon soha nem fogsz tudni olyan közösséget építeni, mint egy csoportban, ahol közvetlenül tudsz beszélgetni a vevőiddel és / vagy az érdeklődőkkel. 

3. További előnyök: ingyenes felület, ahol (még) nincs lehetőség a hirdetésre, de nincs is szükség erre, ez a felület nem erről szól. 

A csoportba folyamatosan érkeznek az érdeklődők, akiket odavonz a téma, így nem kell pénzért reklámozni (és utána újra meg újra fizetni az elérésekért), mint az oldal esetében. 

4. Az, hogy a csoport nyílt, zárt vagy titkos egyedül csak azon múlik, hogy mit állítasz be. Vigyázat: ha elérted a 200 tagot, akkor már csak szigorúbbra állíthatod a beállítást (pl. zártat titkosra állíthatsz még, de fordítva nem működik – kiskapu: ha kiteszel pár embert és ismét 200 fő alá csökken a taglétszám, akkor ismét át lehet állítani, persze ha már több ezer fős a csoportod, akkor ez az infó nem sokat segít rajtad). A Facebook sosem tesz automatikusan zárttá vagy titkossá csoportot, akkor sem, ha az már nagyon nagy.

5. Olvastam egy olyan állítást, hogy a zárt csoport nem növekszik. Ez nem igaz, a zárt csoport ugyanúgy nő, mint a nyílt, sőt mi több, a nyíltba sokszor nem is érdemes belépni, mert anélkül is látszik, mi van benne. A zárt csoportba viszont ugyanúgy jelentkeznek és belépnek az emberek. Általában csak a címet látják az oldalsávban, ezért nagyon fontos, hogy olyan nevet adj a csoportodnak, ami releváns és egyértelműen utal a témájára. Egyedül a titkos csoportok nem bővülnek maguktól, de ezek nem a taggyűjtésre valók, hanem pl. VIP ügyfél csoport célokra.

A legtöbben csupán ennyit látnak a csoportodból:

 • mi a neve,
 • pár ismerősüket, aki már a csoport tagja

A csoportokat akkor ajánlja fel neked belépésre a Facebook, ha már van olyan ismerősöd, aki az adott csoport tagja. Ezért van az, hogy a csoportok taglétszáma nem egyenletesen, lineárisan nő, hanem exponenciálisan, vagyis minél nagyobb a csoport, annál gyorsabban nő. Egy 100 fő körüli csoport magától még alig növekszik, de pár száz fő után már egyre több belépő lesz. Persze minél speciálisabb a csoportod, annál lassabban fog nőni, viszont sokkal több releváns érdeklődő lesz a tagok között.

Nagyon sok potenciál van még a Facebook csoportokban, ne hagyd ki a marketing-eszköztáradból te sem.

 

19 hozzászólás

 1. rojar szerint:

  üdv!
  Azt szeretném kérdezni , ha belépek egy csoportba akkor a tagok mindent látnak a fiókomban? ismerőseim,többi csoportom stb?
  Ha igen akkor ezt tudom valahogy szabályozni ,Pl: hogy ne lássák az ismerőseim ?

  • Gömöry Kati szerint:

   Az, hogy belépsz egy csoportba, nincs összefüggésben azzal, hogy mit látnak rólad. A fiókod beállításaiban tudod meghatározni, hogy ki mit láthat pontosan, pl. a személyes adataidat, vagy a megosztásaidat.

 2. sürgős szerint:

  Kedves Kati! Vezetője vagyok egy facebook csoportnak, ami a vállalkozásom nevét viseli, és sajnos szükségessé váltak bizonyos személyi változások. Anno a csoportot nem én hoztam létre közvetlenül, hanem az egyik tagot kértem meg rá. Összesen 6 adminisztrátora van a csoportnak, a kezdő tagok, én is. Hogyan tudom őket “sima” taggá minősíteni? Van rá lehetőség, hogy az admin jogosultságok kizárólag hozzám tartozzanak?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Gömöry Kati szerint:

   Szia! Az admin jogot el lehet venni a többi admintól, de attól, aki a csoportot létrehozta, nem.
   A jogokat így tudod beállítani:
   menj a Tagok fülre, ott az Adminisztrátorokra. A tag neve mellett lévő kis fogaskerékre kattintva válaszd az Adminisztrátori jog visszavonását. Az alapító tag ugyanilyen módon vissza tudja vonni a saját admin jogát. A többi admint érdemes átállítani moderátornak, az alacsonyabb jogkör, mint az adminé, de mégis tudnak segíteni a csoport igazgatásában.

 3. Kérdés szerint:

  Üdv,
  az a kérdésem, hogy egy zárt csoportnál van-e lehetőség rá, hogy csak az posztolhasson a csoport üzenőfalára, aki adminisztrátor, de a tagok kommentelhessenek a posztok alá?
  Köszönöm!

  • Gömöry Kati szerint:

   Szia! Igen, van rá lehetőség. A csoport beállításainál (borítóképnél a hármas pont / A csoport beállításainak módosítása) kell bejelölni a “Csak az adminisztrátorok írhatnak a csoportban” opciót. Így csak az admin tud írni a csoportba, de a tagok kommentelhetnek.

 4. Emese Broda szerint:

  Üdvözlöm hogyan lehet csoportnak a nevét meg változtatni ha nincs Admin.

  • Gömöry Kati szerint:

   A csoport nevét csak az admin tudja megváltoztatni. Ha nincs adminja a csoportnak, akkor sajnos nincs más lehetőség, mint megvárni, amíg valakinek felajánlja a rendszer az adminisztrátorságot.

   • András szerint:

    Szia!
    Olyan kérdésem lenne,hogy egy admin nélküli csoportban hogy lehet admint kinevezni,vagy választani?Milyen lehetőségek vannak?
    Köszönöm.

    • Gömöry Kati szerint:

     Sajnos ez csak akkor lehetséges, ha a FB felajánlja, hogy “karold fel” a csoportot, jelölj ki adminisztrátort.
     De sok esetben ezt nem teszi meg, hiába nincs adminja a csoportnak.
     Nem lehet sürgetni a dolgot, sajnos muszáj várni.

 5. Kérdező szerint:

  Kérdezni szeretném,hogy ssssaaját csoportban vannak képek leírással stb. Ezeket néha módositottam.Majd megjelent,hogy “szerkesztve” na most ugye itt látni a szerkesztéseket.Hogyan lehet ezt eltüntetni,hogy senki ne lássa a csoportomba h.előtte mit módositottam egy kiiráson?Köszönöm!

 6. Sági-Gróf Márta szerint:

  Kedves Kati, pár napja létrehoztam egy zárt csoportot, amibe meghívtam ismerőseimet, illetve hirdettem is a az oldalamon keresztül, hogy csatlakozzanak a csoporthoz. Ma reggel a csoport eltűnt. Kerestem a facebookon egy szabályzatot, miért tűnhetett el, de sehol sem találok. Nem lehet, hogy azért tűnt el, mert üzleti céllal hoztam létre, hogy könnyen tudjak a tagoknak reklámozni? Van egy ismerősöm, akinek szintén ilyen csoportja van és az övé is eltűnt korábban. Ő azt gondolja, hogy feltörték a csoportját. Szerintem inkább vannak tagok aki jelentették a csoportot és ezért tűnhetett el nem? Köszönöm, Márti

  • Gömöry Kati szerint:

   Szia! Szerintem az történt, hogy mivel csak beletetted az ismerőseidet a csoportba, és ez nem tetszett nekik, kiléptek ill. jelentették azt. Bizonyos számú jelentés után pedig törlik a csoportot. Sajnos például egyes MLM-es cégek arra buzdítják a tagjaikat, hogy hozzanak létre Facebook csoportokat és abba tegyék bele az ismerőseiket, ami nagyon sokakat zavar, így nem csoda, ha már a Facebook is szigorúbban lép fel ez ellen.

 7. Kiss József szerint:

  Üdv. Van egy facebook mindenes hirdetési csoportom amit szeretnék fejleszteni taglétszámilag, akár pénzért is, hirdetném az oldalt vagy valami ilyesmi, van erre lehetőségem?

  • Gömöry Kati szerint:

   Nincs olyan konkrét hirdetési lehetőség, hogy csoportot lehessen hirdetni. De meg tudod úgy csinálni, hogy a Facebook oldaladon írsz egy posztot, amelyben a csoportba invitálod az embereket, és azt hirdeted dizetősen. Igen, ehhez kelleni fog egy Facebook oldal.

 8. A. Katalin szerint:

  Kedves Kati,

  Pl. egy hirdetős ruhacsoportban (adok -veszek) az adminnak miért jó lenni? Több száz hirdetést jóváhagyni, figyelni az oldalt?
  Ezért fizetnek neki?! Miért jó neki egész nap a facebookot bújni, ha nem kap érte fizetést?! (tegyük fel nem céges oldal, tehát mások adok-veszek hirdetéseit moderálja)

  Nagyon kíváncsi vagyok, már régóta érlelődik a kérdés bennem. A. Katalin

  • Gömöry Kati szerint:

   Kedves Katalin!
   Az alábbiak közül bármelyik:
   – Az illető csinált egy csoportot, és bár sok ideig valóban nincs belőle anyagi haszna, reménykedik, hogy egyszer majd mégiscsak lesz. Pl. ki tudja adni a csoport borítóképét vagy rögzített posztját pénzért, esetleg el tudja adni a csoportot. (Ezek nem feltétlenül felelnek meg a Facebook szabályzatának, de attól még létező dolog.)
   – Az is lehet, hogy a saját reklámját helyezi el a csoportban, és mivel van látogatottság, így látják az emberek.
   Na de ha tényleg semmiféle üzleti nyereségben nem részesül, akkor miért jó? Például:
   – az illető nagyon jólelkű, tudja hogy szükség van egy ilyen csoportra, és “feláldozza” magát a közjó érdekében.
   – az illető szeret szervezkedni, egy ilyen csoportban adminnak lenni pedig valahol “hatalmat” jelent pár száz – pár ezer ember fölött.
   – unatkozik, ezzel le tudja kötni magát
   – úgyis egész nap a Facebookon lóg, miért foglalkozhatna ezzel is
   Ezeket tudom elképzelni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük