7 tipp a Facebook-médiabirodalom működtetéséhez: így hozz létre csoporthálózatot

7 tipp a Facebook-médiabirodalom működtetéséhez: így hozz létre csoporthálózatot

Mit nevezek Facebook médiabirodalomnak? Azokat a Facebook csoporthálózatokat, amelyek sok csoportból és még több tagból állnak. Egy bizonyos célcsoportot érnek el, egy adott téma köré csoportosulnak, és ezáltal egy sikeres marketingeszközt jelentenek. Hiszen rengeteg ember látja őket, és ezáltal rengeteg potenciális érdeklődő tudatába jelentenek szabad bejutást.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy nem kevés idő és energia egy-egy ilyen hálózat létrehozása és fenntartása, de ismerve a Facebook folyamatos változásait és profitéhségét, mindenképpen megéri vele foglalkozni.

Miért:

  • 1. Ingyen van. Most komolyan, manapság már milyen marketingeszköz van teljesen ingyen? Nagyon kevés, igaz? A Facebook csoportokhoz kapcsolódó marketing tevékenység ingyenes.
  • 2. Rengeteg ember elérhető. A fizetős hirdetések sokszor idegesítik az embereket, a csoportokba viszont önként lépnek be, ráadásul tömegesen. Vannak olyan oldalak, amelyeket szinte senki sem ismerne, ha nem lennének tele velük a Facebook csoportok!
  • 3. Mit hoz a jövő? Eddig a Facebook csoportmarketing egy ingyenes lehetőség volt, de mivel nagy potenciál van benne, így sejthető, hogy a Facebook előbb-utóbb meg fogja próbálni kiszedni belőle a maga profitját. Ha így lesz, a csoportadminok egész biztosan kilométeres előnyben lesznek a többiekkel szemben. És minél nagyobb egy csoport, illetve minél több van belőle, annál jobb. 

Tippek a hatékony csoporthálózat létrehozásához:

1. Határozd meg a célcsoportod!

Fontos, hogy a csoportok egy-egy jól meghatározott célcsoportot szólítsanak meg!

pl. olyan emberek, akik hirdetni szeretnének

egyetemisták, főiskolások

ingatlant vásárolni vagy eladni kívánók

2. Hozd létre a csoportokat meghatározott szempont szerint!

Utána ennek megfelelően hozd létre a hálózatot, a csoportok elkülönítése történhet pl. földrajzi helyek szerint pl. Budapesti hirdető, Győri egyetemisták, XIII. kerületi ingatlan adásvétel.

3. Egyértelműen nevezd el a csoportokat!

Ne legyen kétséges, hogy miről is szól pontosan a Facebook csoport, illetve a csoporthálózat. Egyértelmű, minél rövidebb nevet adj a csoportoknak!

4. Egységes arculat

Érdemes a csoporthálózatodnak egy egységes arculatot adni:

  • Ez az arculat megegyezhet a vállalkozásodéval is, így még inkább ismertté teszed vállalkozásod. Használhatod a vállalkozásod arculati elemeit, színeit, képeit, logóját.
  • Ha ezt nem akarod, a csoportok akkor is kapjanak egy egységes kinézetet. A csoportnevek, a borítóképek, a szabályzat stb. legyen egységes! Sokkal profibb benyomást kelt, és látszik az is, hogy a csoportok egy rendszert alkotnak.

5. Foglalkozz vele!

A Facebook csoportokban az a szuper, hogy maguktól is növekednek: minél nagyobb a csoport, annál többen fognak jelentkezni, csatlakozni. Eleinte még szükség lehet némi rásegítésre, amíg kicsik a csoportok, addig érdemes reklámozni őket, mindegyik csoportban kitenni az összes elérhető csoport listáját, hogy aki belép az egyikbe, az az összes többibe is be tudjon lépni, ami érdekli. Add hozzá a csoportokhoz a “csoportimádó” ismerőseidet.

A csoportokkal igazából annyi gond van, amennyit magadnak csinálsz: minél szigorúbbra veszed a szabályokat, annál több dolgod lesz vele. Egy minimális moderálásra mindenképpen szükség lesz, és az is fontos, hogy a jelentkezőket minél hamarabb beengedd. Minél sűrűbben engeded be a jelentkezőket, annál dinamikusabban fog növekedni a csoport. Szerencsére ez ma már rendkívül könnyen automatizálható.

6. Reklámfelület szabadon

A csoportokban úgy reklámozol, ahogy akarsz. Használhatod reklámfelületnek a borítóképet, és rögzített posztban is kitehetsz reklámot. 

Láthatsz arra példát csoportokban, hogy pénzért lehetőség van ezeknek a felületeknek az igénybe vételére. Jó, ha tudod, hogy ez ellenkezik a Facebook szabályzatával. Azt viszont semmi sem tiltja, hogy például a saját ügyfeleidnek kedvezz, és mondjuk egy másik szolgáltatás mellé Facebook csoport reklámot, kiemelést adj ajándékba.

7. Tagok igény szerint

Míg egy Facebook oldalt bárki láthat, a csoportokban csak azok lehetnek tagok, akiket te beengedsz. Ha úgy gondolod, akkor például a konkurensednek kívül tágasabb!

Nekem közel 100 csoportom van, ezen belül egy 70+ csoportból álló hirdetős csoport-hálózat.

Egy másik példa az a csoporthálózat, amely a nagyobb városokban élő egyetemistákat fogja össze. Képzeld csak el, hogy milyen hatékony eszköz ez ennek a korosztálynak, célcsoportnak az elérésére – ingyen!

egyetemisták

Kép: egyetemistak.hu

A te vállalkozásod esetében hogyan lehetne ezt a lehetőséget kiaknázni?

Kérd most ingyenes, 2023-as marketingnaptárunkat!
? Segít a kampányaid, közösségi média posztjaid megtervezésében
? Praktikus online táblázat formátum, amit le is tölthetsz
? Több ezer kisvállalkozó használja immár 9. éve
? Konkrét, azonnal használható tippek a posztíráshoz e-mailben!
Kattints a képre és töltsd le most azonnal!
.
Oszd meg, ha tetszett!
Share

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Töltsd le ingyenesen a 2023-as Marketingnaptárt!
This is default text for notification bar