Facebook posztírás: a tökéletes időpont titka

Facebook posztírás: a tökéletes időpont titka

Ha utánanézel, remek statisztikákat lehet találni arra, hogy mikor érdemes posztolni a Facebookon.

De ha most arra számítottál, hogy leírom neked, pontosan melyik nap hány órakor érdemes közzétenned a posztokat, akkor előre szólok, hogy erre ne várj! Azt is elmondom, hogy miért!

Nincs általános recept

Bárcsak létezne olyan tuti recept, ami minden vállalkozás esetében ugyanúgy működik, igaz? De ilyen nincs. Minden vállalkozás más és más, így tehát nincs olyan Szent Grál, ami egyformán működne minden esetben. Még a posztolás terén sincs ilyen, amit az egyik oldal célközönsége imád, az a másik oldal követőit lehet, hogy teljesen hidegen hagyja. Ezért kell sokat kísérletezni.

Persze szó sincs róla, hogy egyáltalán nincsenek semmiféle szabályok, és ez egy amolyan “nesze semmi, fogd meg jól” típusú írás lenne.

Hoztam pár tippet, amelyeket érdemes lesz alkalmaznod:

1. Posztolj rendszeresen!

Akkor lesz az oldaladon élet és aktivitás, ha rendszeresen posztolsz. Ha ez kimarad, és csak nagyon ritkán teszel közzé posztot, akkor az emberek elhagyják az oldaladat, és az olyan kihalt lesz, mint egy elhagyatott sivatag.

Egyébként ilyenkor sincs még minden veszve, mert egy oldal lényegében bármikor feléleszthető – tapasztalatból beszélek, hiszen számos oldalt hoztam már vissza a klinikai halál állapotából, bár azt is meg kell mondanom, hogy ez nem mindig egyszerű; idő kell, hogy az emberek újra hozzászokjanak, hogy élet van az oldalon, ugyanakkor szívet melengető dolog látni, ahogy a semmiből valami lesz, és újra kivirágzik az élet az oldalon.

Összességében véve a legjobb, ha naponta posztolsz, vagy legalábbis hétköznapokon. Napi 1 poszt már csodákat művel.

2. Ideális időpont az ideális tevékenységhez

Ahhoz, hogy rájöjj, mikor érdemes közzétenni egy posztot, érdemes végiggondolnod, hogy mi is a célod az adott poszttal. Gondold végig, hogy a célcsoportod mikor mit szokott csinálni, és ehhez mérten a legideálisabb időpontban posztolj!

Például:

  • Sales posztot olyankor érdemes közzétenni, amikor a célcsoportod vásárlásra a legalkalmasabb állapotban van. Az én célcsoportom esetében ez a reggeli órákra esik, és hétköznapra. Te viszont a vásárlásokat, rendeléseket megnézve könnyen meg tudod állapítani, hogy NÁLAD mikor vásárolnak szívesen, és arra az időpontra érdemes időzíteni a sales posztokat.
    Az emberek valószínűleg nem fognak hajnali hatkor vásárolni, amikor a vécén ülve nyomkodják a mobiljukat. A hétvégével pedig az a gond, hogy sokan még mindig nem szeretnek kártyával és más azonnali módszerekkel fizetni, az utalást így hétfőre halasztják, viszont jó esélye van annak, hogy addigra lebeszélik magukat a vásárlásról. Én ezért szoktam kerülni a hétvégi promóciókat. De ha te mást tapasztalsz, akkor annak megfelelően cselekedj!
  • Ha más típusú, pl. szórakoztató posztot teszel közzé egy vicces képpel, vagy egy szavazással, az működik akkor is, ha – előző példánál maradva – a vécén üldögél a delikvens, az ilyen jellegű könnyed poszt jól illik a hétvége hangulatához is, amikor mindenki próbál regenerálódni és kikapcsolódni, és nem akar munkával és komoly témákkal foglalkozni. Ilyenkor nyugodtan jöhetnek a lazább posztok.

3. Ha kiemeled

A Facebook Zero óta, bár igazából már jóval előtte is, szükség volt arra, hogy a posztokat megtámogassuk némi fizetős kiemeléssel. Sokan nem akarnak erre költeni, pedig tényleg nem nagy összegekről van szó, és szinte csodát tesz.
Őszintén szólva a hajamat tépem két kézzel, amikor azt látom, hogy van egy 100.000 lájkos oldal, gyönyörű, grafikailag igényes, ütős posztokkal, aztán minden poszton van kb. 3 lájk, mert sajnálják azt a 100 Ft-ot a kiemelésre. Ha egy hónapban mindennap írsz egy posztot, és azokat darabonként 100 Ft-ért kiemeled, akkor az havi 3000 Ft – ennek bele kell férnie, máskülönben nincs sok értelme a munkádnak!
Természetesen ennél többet is költhetsz rá, a jól működő posztokat pedig pláne érdemes megtámogatni egy kis plusz anyagi ráfordítással – hidd el, megtérül!

Amikor – sokszor valljuk be, irigykedve – a konkurensed oldalán nézegeted azt a rengeteg lájkot, ami egy-egy posztnál látható, könnyen lehet, hogy jókora összeget költött el a posztra, és nem a jótündér hordta oda neki azt a rengeteg lájkot, kommentet.

A posztokat érdemes előre megírni, beidőzíteni, és a fizetős kiemelést is előre megcsinálni, hogy mire megjelenik a poszt, addigra a Facebook jóváhagyja a hirdetést. Nagyon bosszantó, amikor akár napokat is várni kell a hirdetés elfogadására, miközben te pl. éppen akcióznál, és jó lenne, ha minél többen látnák a posztot. Legyél előrelátó!

4. Előre!

Kérd meg a lájkolóidat: állítsák be, hogy a Facebook elsőként mutassa nekik a posztjaidat! Így nem kerüli el a figyelmüket, ha új poszt jelenik meg. Ezt itt tudják beállítani az oldalon:

.

Kérd most ingyenes, 2023-as marketingnaptárunkat!
? Segít a kampányaid, közösségi média posztjaid megtervezésében
? Praktikus online táblázat formátum, amit le is tölthetsz
? Több ezer kisvállalkozó használja immár 9. éve
? Konkrét, azonnal használható tippek a posztíráshoz e-mailben!
Kattints a képre és töltsd le most azonnal!
.
Oszd meg, ha tetszett!
Share

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Töltsd le ingyenesen a 2023-as Marketingnaptárt!
This is default text for notification bar