Közösségi tanulás funkció a Facebook csoportokban

Közösségi tanulás funkció a Facebook csoportokban

Nagyon izgalmas újdonság jelent meg nemrég a Facebook csoportokban, ami azok számára is érdekessé teszi a csoportokat, akik eddig nem igazán érdeklődtek irántuk.

A Közösségi tanulócsoport egy új csoporttípus, amelynek célja, hogy segítse a tanulásban a csoport tagjait:

– Az adminisztrátorok lecke típusú bejegyzéseket hozhatnak létre, illetve a már meglévő bejegyzéseket leckévé alakíthatják.

– Módosítani lehet a leckék sorrendjét.

– Meg lehet adni, hogy a csoportba érkező személy ne a szokásos érkezési oldalra (posztok hírfolyama) érkezzen, hanem közvetlenül a leckékhez.

– A csoporttagok a Végeztem! gombra kattintva jelezhetik az adminisztrátor felé, hogy foglalkoztak az adott leckével. Az adminisztrátor nyomon tudja követni a leckék feldolgozottságát.

– Be lehet állítani, hogy az adott lecke “nem kötelező”.

– Az okostelefont most tedd félre egy időre, mert a funkciók zömét asztali gépen lehet beállítani.

Ahhoz, hogy a csoportban ez a funkció elérhetővé váljon, 2 dolgot kell beállítani a borítókép alatt lévő Továbbiak gomb / A csoport beállításainak módosításánál:

– Először is át kell állítani a csoport típusát Közösségi tanulásra.

– Illetve be kell jelölni a Közösségi tanulás – Leckéket, ez azért kell, hogy baloldalt külön menüpontban jelenjenek meg a leckék, így könnyen áttekinthető az egész mindenki számára.

A leckét kétféleképpen készítheted el: a Leckék menüpontban a Lecke létrehozására kattintva, vagy pedig egyszerűen elkészítesz egy posztot, és utána alakítod át leckévé.

A csoport tagjai a Végeztem! gombra kattintva jelezhetik, hogy feldolgozták a leckét. Ez neked is hasznos, mert látod, hogy hol járnak a leckékkel, és a csoporttagoknak is, mert láthatják a saját
előrehaladásukat.

Ugye, hogy milyen izgalmas új funkció ez?

És akkor ez most mit is jelent? Talán felváltja majd a Facebook a klasszikus tanfolyami felületeket? Esetleg az online tanfolyamainkat átköltöztethetjük a Facebookra?

Mielőtt még túlzottan fellelkesülnél, azért gondolkodjunk egy kicsit! A saját honlapod, a saját tanfolyami felületed a tiéd. A Facebookos felület viszont NEM a tiéd, csupán használhatod, amíg a Facebook jónak látja. De mindannyian láttunk már törölt oldalakat, letiltott profilokat. Ezért én semmiképp sem javasolnám, hogy mindent erre alapozz. De azért mindenképpen érdemes kihasználni ezt a funkciót, én például rövid ingyenes tanfolyamok készítéséhez, illetve a fizetős tanfolyamok leckéinek megtárgyalásához használnám őket elsősorban.

Próbáld ki te is!

 

2 hozzászólás

  1. Ez nagyon jól hangzik! Ugye jól értelmezem, hogy ha ezt beállítom, attól még a csoport megmarad “hagyományos” csoportnak, mindössze kiegészítő funkciókat kap?
    (Bennem van a félsz, hogy egyszer csak elveszik ezt a funkciót, és akkor sérül az egész csoport…)

    • Gömöry Kati szerint:

      Igen, de én így első körben más okból nem szimpatizálok azzal, hogy már meglévő csoportot állítsak át. Szerintem nagy katyvasz és kavarodás lenne belőle, ha a szokványos posztok keverednének a kurzusos posztokkal. Legalábbis most még így látom, lehet, hogy ez a véleményem változni fog. Ki kell próbálni 🙂 Nem hiszem, hogy Zuckerberg elvenné ezt a jó kis lehetőséget, elég nagy bajban van most ahhoz a Facebook 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük