Hogyan lehet egyszerűen átméretezni egy képet?

Hogyan lehet egyszerűen átméretezni egy képet?

Kaptam egy kérdést az egyik olvasómtól, hogy tudnék-e ajánlani olyan programot, amelynek segítségével egyszerűen át lehet méretezni egy képet: vagyis nem szerkesztés, csak a kép méretre igazítása a cél.

Erre mutatok most 2 nagyon egyszerű alternatívát (természetesen rengeteg más is létezik, de most igyekszem a lehető legjobban leegyszerűsíteni a dolgot):

Paint

Ha egy kép villámgyors formázására van szükségem, például át kell méretezni, akkor egész egyszerűen a Paint programot szoktam használni, ami minden számítógépen megtalálható. (Miközben ezt a blogbejegyzést írom, a benne található képeket is Painttel szerkesztettem, ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a mindennapok során.)

Ha egy képre rákattintok jobb egér gombbal, akkor a Szerkesztés opciót választva nekem automatikusan Paintben nyílik meg a kép.

(Ha nálad nem ez az alapértelmezett, akkor egyszerűen nyisd meg a Paintet, a bal felső sarokban a lenyíló listából válaszd a Megnyitást, tallózással keresd ki a gépről a képet, nyisd meg, és máris szerkesztheted.)

Amikor a kép megnyílt, máris elkezdheted az átméretezését.

Kattints az Átméretezés funkcióra, majd a megnyíló ablakban érdemesebb a “Képpontban” lehetőséget választani. Így meg tudod adni pixelben a kívánt méretet.
Ha bepipálva hagyod a “Méretarány megtartását”, akkor a kép arányai nem fognak változni. Általában ez így megfelelő, hiszen ellenkező esetben a kép torzulni fog, ha csak pl. a hosszúságát változtatod meg. Így elegendő beírni az egyik értéket, és a másik automatikusan változik majd vele együtt.
Ne felejtsd el az OK gombra kattintva véglegesíteni az átméretezést, majd elmenteni a képet!

Ez tehát egy igen egyszerű megoldás (sokáig tartott leírni, de a hétköznapok során amikor használom, pár másodpercet vesz csak igénybe). Azonban nem alkalmazható olyankor, amikor átlátszó (transparent) hátterű, png formátumú képet szeretnél átméretezni, mert ilyenkor sajnos elveszik az átlátszóság. Ilyenkor más alkalmazás használatára lesz szükség.

Íme egy lehetőség:

Adobe Online image resizer – Adobe Photoshop Express
(online használható és ingyenes)

Kattints: https://photoshop.adobe.com/

Be is regisztrálhatsz, mivel egyes funkciókat csak regisztrált tagok számára engedélyez, de a kép átméretezéséhez nem szükséges regisztrálni.

Én most az egyik sample (minta) képet választottam, íme a megjelenő szerkesztőfelület:

Kattints a Resize image (Kép átméretezése)-re, majd jobb oldalt be tudod írni a megfelelő méretet. Ahogy azt a Paint-nél is láthattad, itt is lehetőség van a képarány tartására, ez az alapértelmezett (ilyenkor a kis lakat zárva van) – elég beírnod a kívánt méretet, majd máshova kattintva láthatod, hogy automatikusan beírta a másik értéket is az arány megtartásával. Ha bármi miatt nem akarod a képarányt megtartani, akkor kattints a kis lakatra, ha az kinyílt állapotban van, akkor tetszőlegesen írhatod be az értékeket, a képarány pedig változni fog.

A Resize image gombra kattintva…

…véglegesíted a kép átméretezését.

Felül a Download gombra kattintva letöltheted a gépedre.
(Előtte átnevezheted a képet, és választhatsz formátumot: a png javasolt)
Mentsd le a gépedre az átméretezett képet, és már kész is vagy.

Kérd most ingyenes, 2023-as marketingnaptárunkat!
? Segít a kampányaid, közösségi média posztjaid megtervezésében
? Praktikus online táblázat formátum, amit le is tölthetsz
? Több ezer kisvállalkozó használja immár 9. éve
? Konkrét, azonnal használható tippek a posztíráshoz e-mailben!
Kattints a képre és töltsd le most azonnal!
.
Oszd meg, ha tetszett!
Share

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük