8 hasznos tanács szingli vállalkozóknak


Akármerre nézek, mindenütt a vállalkozó anyukáknak szóló tippeket olvasok. Hogyan vállalkozz gyerek mellett, hogyan oszd be az idődet, és még rengeteg hasonló jótanács. Na de mi a helyzet azokkal, akik NEM anyukák, csak egyszerűen vállalkozni akarnak? Mi a helyzet például, ha egyedülálló férfi, vagy éppen nő akar vállalkozni? Az egyszer biztos, hogy az ő helyzetük sem könnyű. Most nekik szeretnék pár hasznos tanácsot adni!

 

Lehetne vitatkozni, hogy kinek van a legnehezebb dolga, de szerintem mindenki a saját problémáit érzi a legnagyobbnak. Ami viszont tuti: csak arról tudsz hitelesen beszélni, amit a saját bőrödön tapasztalsz. Nem lennék hiteles, ha az anyukáknak osztogatnék tanácsokat, hiszen nincs gyerekem, és bevallom, titokban csodálok mindenkit, akinek gyerekek mellett még van arra energiája, hogy vállalkozást építsen. Én magam egyedülálló voltam, amikor vállalkozásba kezdtem, és azért az sem volt igazán egyszerű. Mindennel nekem kellett megbirkózni, és nem állt mellettem senki. Biztosan ismerős neked is a helyzet, amikor vállalkozni szeretnél, de a környezetedben mindenki hülyének néz emiatt. (Ha nem ismerős, akkor mázlista vagy!) 

Következzenek tehát a tippek, amelyeknek hasznosságát a saját bőrömön tapasztalhattam meg:

1. Jól gondold meg, mire költesz!

Ez mondjuk mindenkire igaz, de különösen azok esetében az, akik egyedülállóként anyagi értelemben is azok, tehát nincs olyan opció, hogy ha elszórom a pénzem, akkor majd a párom kisegít. A vállalkozással kapcsolatosan jól nézd meg, hogy mire adod ki a pénzt! Hogy mire költs? A sorrend a következő legyen: 1. Amit muszáj kifizetni (adó, könyvelő, áru, alapanyag) 2. Ami ahhoz szükséges, hogy pénzt tudj csinálni (pl. reklám költsége) 3. Fontos dolgok, amelyeknek a segítségével gyorsabban fejlődik a vállalkozásod (pl. fizetős tudásanyagok), 4. Minden más.

2. Válogasd meg az ismerőseidet!

Ha vállalkozásba kezdesz, akkor garantálom, hogy pár hónapon belül drasztikusan meg fog változni, le fog cserélődni a baráti köröd. Sok olyan ember is lemorzsolódik majd, akiket addig esetleg a legjobb barátodnak tartottál. Az alkalmazott ismerőseid úgy néznek majd rád, mint egy ufóra, és kicsit hülyének is fognak nézni, te pedig őket fogod sajnálni, amiért olyan földhözragadtak, és nem látnak tovább a “százezret keresek, és ha szeretnék valamit, akkor spórolok rá a fizetésemből” gondolkodásmódon. A végeredmény: egyre kevesebbszer keresitek egymást, és eltűnnek az életedből. Már más az utatok. Így viszont egyre magányosabbá válhatsz!

Ezt kell tudatosan kivédeni, hiszen melletted nincs ott a párod, akivel beszélgethetnél, és ha nem vigyázol, azt fogod észrevenni, hogy már alig van olyan ember, akivel jól el tudsz beszélgetni.

Persze ha vállalkozni kezdesz, akkor meg fogsz ismerkedni új emberekkel. Érdemes kicsit tudatosnak lenned a témában. Kerüld el azokat, akik az alkalmazotti gondolkodásmódjukkal az őrületbe kergetnek, vagy a negatív, pesszimista gondolkodásmódjukkal lehúznak! Vállalkozóként pozitív gondolkodású, optimista emberekre van szükséged, akik előrevisznek, és azt erősítik meg benned, hogy igenis képes vagy mindenre. Ez unalmas szövegnek tűnhet, pedig nagyon nem az!

Keresd az ilyen emberek társaságát és meglátod, teljesen megváltozik az életed!

Ne felejtsd el ezeket az aranyigazságokat:

Madarat tolláról, embert barátjáról!

„Annak az öt embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd.” – Jim Rohn

8 tipp szingli kisvállalkozóknak

Emlékszem, alkalmazottként hányszor beszélgettem olyanokkal, akik csak sírni, panaszkodni tudtak – az embernek még az életkedve is elmegy. Hát hiányzik ez neked? Ugye, nem?

3. Válogasd meg, kivel kezdesz párkapcsolatba!

Ha egyedülálló vállalkozó vagy, akkor a vállalkozás mellett biztosan a céljaid közé tartozik az is, hogy előbb-utóbb megtaláld a társadat. Egyedülálló nőként ez még sokkal nehezebb. Hiszen olyan férfit kellene találni, aki nem érzi magát frusztrálva attól, hogy a munkád a szenvedélyed, és igyekszel minél sikeresebbé válni benne. Olyat, aki képes arra, hogy büszke legyen rád. És persze olyat, aki melletted áll és támogat, biztat, akármibe is kezdesz. Lehetsz bármilyen elszánt, bármilyen lelkes, neked is lesznek olyan napjaid, amikor kevésbé bízol magadban, amikor nem tudsz hinni abban, hogy egy bizonyos dolog sikerülni fog. Ilyenkor szárnyakat ad, ha van melletted valaki, aki hisz a sikeredben, és azt mondja: Csináld!

A legszerencsésebb, ha egy másik vállalkozóval ismerkedsz össze, vagy egy olyan emberrel, aki ha nem is vállalkozó, de vállalkozói gondolkodásmódja van, és optimista, pozitív szemléletű. Ezzel nagyon sok vitát, kellemetlenséget spórolhatsz meg. Aki úgy kezd vállalkozásba, hogy már van párja, annak ebből a szempontból nehezebb dolga van – neked viszont még van választási lehetőséged!

4. Tanuld meg elviselni a környezetedet!

A legnehezebb dolga annak van, aki csupa alkalmazottal van körülvéve. A barátaid eltűnhetnek, de a családot nem cserélheted le. És ha ők nem hisznek abban, amit csinálsz, akkor szerezhetnek neked jó pár nehéz percet. 

Én, noha immár 2 éve csak és kizárólag a vállalkozásomból élek, a mai napig megkapom, hogy “jajj, mégiscsak keresned kéne egy rendes, biztos állást.” (A “biztos állás” szerintem kb. olyan, mint a “biztos lottónyeremény”, mégis mindig megkapom ezt a mondatot.) Ha te is ezt hallgatod a családodtól, akkor nyugtasson meg a tudat, hogy nem vagy egyedül, és próbáld meg becsukni a füled ilyenkor – mást úgysem tehetsz.

5. Találkozz sokat más vállalkozókkal!

Rengeteg okot fel tudnék sorolni, hogy miért érdemes más vállalkozókkal találkozni:

  • építheted a kapcsolati tőkédet, ezáltal hasznos új ismeretségekre, vagy akár ügyfelekre tehetsz szert
  • motivációt, inspirációt meríthetsz mások sikereiből, vagy éppen tanulhatsz a hibáikból, tapasztalataikból
  • megmenekülsz az egyedülléttől, és hozzád hasonló gondolkodású, értékes emberekkel töltheted az idődet
  • még akár a nagy Ő is szembejöhet veled

Ne félj az internettől sem! Én például számos értékes ismeretséget kötöttem a Facebookon, sok ügyfelet szereztem, és a férjemet is ott ismertem meg. Ez bárkivel megeshet, akár veled is! Ha egy “netes” ismerős szimpatikussá válik, beszélgettetek és közel éltek egymáshoz, akkor érdemes élőben is megismerkedni.

6. Próbáld meg jól beosztani az idődet!

Na, pont én adok ilyen tanácsot, amikor nekem sem sikerül soha! 🙂 De igyekszem, próbálkozom, és ezt javaslom neked is. Amikor alkalmazottként dolgoztam, voltak olyan munkahelyeim, amelyek teljesen kikészítettek, mert mindig nagyon korán kellett miattuk felkelni. Amikor vállalkozó lettem, nagyon élveztem, hogy akármeddig fennmaradhatok este, és addig alhatok, ameddig akarok. Azonban ez hosszú távon nem igazán praktikus. Ha nem adsz kereteket az életednek, akkor szét fogsz csúszni, és sosem jut időd semmire. Érdemes rendszert vinni az életedbe, beosztani az idődet, és tartani magadat a beosztáshoz. Ha végre sikerül megtalálnom e téren a Szent Grált, el fogom árulni, megígérem.

vállalkozó idő

7. Ne fordulj be!

Szingli vállalkozóként, főleg ha számítógépen dolgozol, könnyen eljuthatsz abba az állapotba, hogy már ki sem mozdulsz a lakásból, és a neten éled az életedet. Nálam is volt olyan időszak, amikor már csak a bejárati ajtóig mentem el, oda is csak azért, mert a pizzafutár az ágyig nem hozta el a kaját. Hát ezt ne csináld! Ha nem kell mindennap eljárnod egy munkahelyre, akkor se ülj otthon állandóan, hanem járj el barátokkal, rokonokhoz, sportolni, szórakozni, utazni, kirándulni, előadásokra, konferenciákra – ne lógj állandóan a neten!

8. Használd ki az időt!

Mivel szingli vagy, így az az idő, amit más a párjára fordít, mind a rendelkezésedre áll. Ezt az időt fordítsd a bizniszedre! Gondolj arra, hogy ha esetleg társra lelsz menet közben, akkor valószínűleg kevesebb időd lesz majd rá. Hát használd ki a lehetőséget és nyomd meg, amennyire lehet, alapozd meg jól a sikereidet, építsd a hírnevedet a szakmában! Tanulj, fejlődj, használd ki a lehető legjobban a rendelkezésedre álló időt! Én például a “szingli vállalkozó” időszakomban nagyon sok időt töltöttem el a könyvtárban. Most már nem tehetem meg, hogy ott töltsem el az egész napomat, de akkoriban nagyon jó volt! Érdemes most megtenned minden olyan dolgot, amit párkapcsolatban már nem fogsz tudni megtenni, vagy nem tudsz majd rá annyi időt szánni.

Magadra ismertél a cikkben? Neked mi okozza a legnagyobb problémát? Esetleg van valamilyen tipped, amit megosztanál velem és az olvasókkal? Írd meg hozzászólásban!

 

Oszd meg, ha tetszett!
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.