Amit a domainnév vásárlásról tudni kell


Amikor vállalkozásba kezdesz, azonnal felmerülnek a kérdések:

– Milyen honlapom legyen? 

– Fizessek érte, vagy ingyenes szolgáltatót válasszak?

– Én csináljam a honlapot vagy készíttessem el valakivel?

Akármelyik verziót is választod, mindenképpen érdemes lesz lefoglalnod egy saját domainnevet. Akkor is, ha tárhelyet is vásárolsz hozzá, de akkor is, ha nem. A megvásárolt domainnevet át tudod irányítani az oldaladra akkor is, ha az egy ingyenes szolgáltatónál van. Én például a legelső honlapomat pontosan 10 évvel ezelőtt a Gportalon készítettem el, ami egy ingyenes honlapkészítő oldal, de én vettem hozzá rendes domaint is, így szép néven jelenhetett meg a honlapom. Büszke is voltam rá nagyon! 🙂

Mit kell tenned, ha .hu domainnevet szeretnél?

Pár hónappal ezelőtt a magyar domainnév regisztrálás könnyebbé vált. Mondjuk, számomra még mindig rejtély, hogy ez a könnyítés pontosan miben is mutatkozik meg, mert szerintem továbbra is túlbonyolított és hosszadalmas.

Ezt kell tenned:

1. Válaszd ki a domainnevet!

Ez nem is olyan egyszerű dolog, hiszen nagyon sok domainnév foglalt már. Itt tudod leellenőrizni, hogy mi a helyzet azzal, amit kiszemeltél:

http://www.domain.hu/domain/szabad-e/

2. Válassz szolgáltatót!

Az árak a különböző szolgáltatóknál eltérőek. Van olyan szolgáltató, amely ajándékba adja a domainnevet, ha például tárhelyet vásárolsz náluk. 

3. Domainnév-igénylő adatlapot kell kitöltened, amit a szolgáltatód weboldaláról le tudsz tölteni. Ezt géppel vagy kézzel is kitöltheted, de mindenképpen kézzel kell aláírnod! Ráadásul ez még nem minden. Mellékelni kell hozzá magánszemély esetén egy nyilatkozatot a személyi igazolvány számáról, cég esetén pedig a cégbírósági végzés / cégkivonat, illetve az aláírási címpéldány másolata fog kelleni. És ráadásul ez minden egyes újabb igénylésnél ugyanígy megy, lényegtelen, hogy egyszer már elküldted a papírokat.

4. Ha mindez megvan, elküldted a szolgáltatónak és (ha ezt igénylik) elektronikus formában is megrendelted a domaint, akkor 1-2 nap múlva feltételesen használatba is adják a domaint. Ez azt jelenti, hogy még mindig nem a tiéd, mert az ezt követő 8 nap során az igényt megvétózhatja olyasvalaki, akinek jogalapja van az adott domainre. Ha senki sem kezd kapálózni a domain után, akkor a 8 nap lejárta után végre itt a happy end és tiéd a domain.

Honnan lehet tudni, hogy épp milyen domaineket jegyeznek be?

Kérj domainriasztást! Menj a http://www.domainriado.hu/ oldalra, állítsd be a kért kulcsszavakat, és máris látni fogod, ha olyan domaint regisztrálnak be épp, amelyben szerepel a kulcsszavad. Erről minden egyes alkalommal e-mailt kapsz. Ilyet (itt pl. a kulcsszó a marketing):

domain

Külföldi domainnév igénylése

Ha nem ragaszkodsz a .hu domainhez, akkor sokkal gyorsabban megy minden. Egy .com, .net vagy .info (és még sok más) domain megvásárlása kb. 5 percig tart, és nem hogy napokat nem kell rá várni, hanem gyakorlatilag perceken belül birtokba is veheted.

Ráadásul sokkal olcsóbb is, mint a .hu domain.

Tipp az igazán olcsó domain vásárláshoz:

Ha külföldi domaint akarsz vásárolni, akkor irány a GoDaddy. Itt nagyon jó árban vannak a domainek, sőt gyakran vannak különféle akciók. Arra viszont érdemes figyelned, hogy az első évben fillérekbe kerülő domain a második évtől már drágább.

Akár 99 eurocentért is vehetsz .com domaint, de ezt a honlapon nem fogják az orrodra kötni, nem is fogsz ilyen opciót találni. Mit tegyél: írd be a Google-ba, hogy “cheap domain”, majd felül a hirdetések között meg fogod találni a GoDaddy hirdetését:

godaddy

Rákattintva arra az oldalra jutsz, ahol mindössze 99 centért tudsz .com domainnevet vásárolni. Persze ezért az összegért nem vehetsz akárhány domaint, csak egyet szokott engedni.

Írd be a keresőbe a kívánt domainnevet, és láthatod, hogy szabad-e még:

godaddy

Hasonlóan egyszerű például a .info, .eu stb. domainnevek vásárlása, de az egyes országokénál (pl. .be, .in stb.) már előfordulhat, hogy plusz papírokat is kérnek. 

Oszd meg, ha tetszett!
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.