Évtervezés vállalkozóknak


marketingterv, marketing tervezés 2015

Év eleje van, az évtervezés, marketingtervezés ideje. Tanfolyamok, konferenciák szólnak a marketingtervezésről. Te se hagyd ki ezt a nagyon fontos lépést! Most adunk pár hasznos tippet.

Ha eddig nem tetted, akkor elő a papírt és tollat (számítógép ide, okostelefon oda, tervezni igenis papíron lehet jól!) és gondold végig, mi mindent akarsz véghez vinni ebben az új évben!

Marketing tervezés tippek

Néhány gondolat, ami szerintem hasznos lehet:

1. Írd le a terveidet!

Ezt a tanácsot sok helyen olvashatod, ezért már unalmasnak tűnhet, de nagyon igaz.

Írd le határidővel, hogy mit akarsz megvalósítani és mikor. Nem számít, hogy mekkora a vállalkozásod, vagy hogy egyáltalán van-e már. Ha ezt a blogot olvasod, akkor egészen biztos, hogy vannak megvalósításra váró terveid, úgyhogy ütemezd be őket, írd le, hogy mikor akarod megvalósítani, így szépen átlátod az egészet.
Nemcsak az éves terveket, hanem a havi, heti és napi szintű feladatokat is érdemes leírni egy füzetbe vagy táblázatba. Én például mindig Google táblázatban vezetem a feladatokat, ami állandóan meg van nyitva.

2. Ideje a tettek mezejére lépni!

Ha támad egy szuper ötleted, akkor AZONNAL valósítsd meg! Tudod, velem hányszor megesett már, hogy szépen, kényelmesen tervezgettem valamit, mondjuk egy tanfolyamot, aztán végignézhettem, hogy más megelőz és megvalósítja? Ne ess ebbe a hibába ha jön az ötlet, gyorsan csapj le rá!

3. Ne hagyd magad!

Pont ma hallottam egy nagyon elkeserítő történetet egyik ügyfelemtől, akit csúnya és nagyon igazságtalan támadás ért egy olyan személy részéről, akinek valószínűleg életcélja lehet mások lejáratása, hiszen már a sokadik emberrel játssza el ugyanazt. Akár történt már veled hasonló, akár nem, nyugodj meg: nem vagy egyedül. Másokkal is megesik, de muszáj túllépni ezeken, és nem foglalkozni az ellendrukkerekkel / rosszakarókkal / konkurenciával. Nekik úgysem lehet megfelelni, jobb, ha inkább az üzletedre fordítod az energiáidat.

4. Írd fel az ötleteidet!

Ha eszedbe jut egy jó üzleti ötlet, mindig írd fel! A legjobb, ha a határidőnaplódba írod, vagy egy jegyzetfüzetben gyűjtöd őket, csak legyenek egy helyen. Ha nem annyira jó, túl őrült, kicsit lagymatag vagy per pillanat megvalósíthatatlan, akkor is mindenképpen írd le, és a későbbiekben időnként nézd át újra! Lehet, hogy máshogyan fogod megvalósítani, mint ahogy eredetileg tervezted, vagy éppen egy teljesen új ötlet születik. Soha ne hagyd abba az ötletelést, és mindig írd le, mert elfelejted, főleg ha már nagyon sok van belőlük!

5. Legyen kéznél mindig egy “motivátor”!

Akármennyire is lelkes és motivált vagy, a legjobb, ha van valaki a környezetedben, aki lelket önt beléd, húz magával, és ugyanazokért a dolgokért lelkesedik, amiért te! Vállalkozóként nagyon fontos, hogy ez az illető szintén vállalkozó legyen, vagy legalábbis vállalkozói beállítottságú. Ha a környezetedben nincs ilyen ember, akkor ismerkedj a Facebookon vagy vállalkozóknak szervezett rendezvényeken, tuti, hogy találsz rokon lelket.

Sok mindent tudnék még írni, de egyelőre elég lesz ennyi. Jó tervezgetést kívánok, és utolsó, de hasznos tippem: olvasd egész évben a MarketingMániát!

Kép: freedigitalphotos.net

Oszd meg, ha tetszett!
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.