Trollok és rosszindulat a Facebookon: mit tehetsz ellene?

Trollok és rosszindulat a Facebookon: mit tehetsz ellene?

Számtalanszor merülnek fel ilyen és ehhez hasonló kérdések:

 • Valaki állandóan trollkodik a Facebook posztjaim alatt, mit tehetek?
 • Mit állítsak be, hogy a konkurensem ne lássa a Facebook oldalamat?
 • Mit csináljak, ha az ismerőseim kamu nyereményjátékokat osztogatnak?

Nézzük végig sorban, hogy mit tudsz tenni az ellenségeskedő konkurensek, unatkozó trollok és simán rosszindulatú emberek ellen!

#1 PROBLÉMA: NEM AKAROM, HOGY LÁSSÁK A FACEBOOK OLDALAMAT!

Sokszor felmerül az igény: bárcsak be lehetne állítani valahol, hogy XY személy ne láthassa a Facebook oldalunkat. Sajnos erre nincs lehetőség. Az oldalak nyilvánosak, nem lehet beállítani, hogy egyesek ne láthassák az oldalt és a rajta lévő tartalmakat. Ezt sajnos el kell fogadnod!

MEGOLDÁS: Ha ennyire frusztrál a dolog, akkor hozz létre inkább egy csoportot a követőid számára, és a kényes, csak a követőidnek szánt tartalmakat inkább ott oszd meg.

Az oldaladat most már össze tudod kapcsolni a csoporttal, azaz oldalként is tudsz posztolni saját csoportodba

#2 PROBLÉMA: KELLEMETLEN, TROLLKODÓ KOMMENTEK A FACEBOOK OLDALON

Ha egy felhasználó rendszeresen trollkodik, marhaságokat írogat, kéretlen tartalmakat oszt meg az oldaladon, ki tudod őt tiltani az oldaladról.

Ha kitiltod, akkor:

 • továbbra is látni fogja az oldalt, sajnos ahogy fentebb is írtam, ez ellen semmit sem tehetsz,
 • továbbra is meg tudja osztani a bejegyzéseket,
 • NEM fog tudni hozzászólni a bejegyzésekhez,
 • NEM fogja tudni lájkolni a bejegyzésedet vagy az oldalt,
 • NEM fog tudni üzenetet írni az oldaladnak,
 • NEM fog tudni bejegyzést írni az oldaladra.

MEGOLDÁS:

Így tudsz kitiltani valakit az oldaladról:

Ha hozzászólt:

A hozzászólása mellett kattints a kis nyílra. Hozzászólás elrejtése, majd XY letiltása – ezzel tiltod őt az oldalról – illetve Törlés – ezzel pedig végleg eltávolítod a kommentjét.

Ha lájkolta az oldalt:

Akkor menj az oldalad beállításaihoz: Beállítások / Emberek és más oldalak

Jelöld ki azt a lájkolót, akit tiltani szeretnél, majd kattints a fogaskerékre és ott tudod törölni a lájkját, vagy teljesen tiltani az illetőt.

Ez utóbbit akkor is alkalmazhatod, ha olyan ember lájkolja az oldalt, aki nagyon nem tartozik a célcsoportodba. Például külföldiek, akik úgysem fognak soha vásárolni tőled, nem is tudnak magyarul, csak valamilyen okból lájkolták az oldaladat. 

#3 PROBLÉMA: TROLLKODÁS, BESZÓLÁS A HIRDETÉSEKNÉL

Éppen elég bosszantó, ha valaki hülyeségeket irkál a posztjaid alá, de ha ugyanezt a hirdetésed alatt teszik, akkor anyagi kárt is okoznak vele.

MEGOLDÁS: Mindig ellenőrizd a Facebook hirdetéseidet! Folyamatosan ellenőrizd a hozzászólásokat, ha szükséges, válaszolj rájuk, ha pedig nem odavaló, akkor töröld a kommentet és tiltsd ki a fenébe az illetőt! Ezt ugyanúgy tudod megtenni, mint az előző pontban az első példánál. Ne felejtsd el: bármit is árulsz, senkinek nincs joga trollkodni, anyázni, hülyeségeket irkálni a hirdetésed alatt, a jó hívnevedet sérteni és neked anyagi kárt okozni.

Hoztam 2 elrettentő példát, hogy lásd, mire képesek egyesek és mi ellen kell megvédeni magad.

Az első a mi hirdetésünk alatt volt (az idiótája azon vergődött, hogy vásárolni is lehet nálunk, miközben az ingyenes anyagokat természetesen ugyanúgy megkapja mindenki, az is,  aki nem vásárol):

A második képen pedig egy ajaknövelő csodaszer alatt lévő kommentek láthatóak:

Sajnos sokszor látok olyat, hogy hónapok óta megy egy hirdetés és ugyanúgy hónapok óta ott vannak alatta a gyalázkodó kommentek, mert a hirdető nem veszi észre őket, vagy nem törődik vele. Micsoda öngól! Te ne kövesd el ezt a hibát! 

A hirdetéskezelőben meg tudod nézni a hirdetéseid előnézetét, és ott a kommenteket is láthatod. 

#4 ELEGEM VAN A KAMU MEGOSZTÓS POSZTOKBÓL, MIT CSINÁLJAK?

Sajnos szinte mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik megosztanak ilyesmiket. Sajnos nem tudod befolyásolni, hogy mit osztanak meg az ismerőseid, de tehetsz ellene:

 • Ha nagyon eleged van, töröld az ismerőst
 • Ha nem akarod törölni, akkor egyszerűen “kövesd ki”, állítsd le az illető követését, így a bejegyzései nem fognak megjelenni a hírfolyamodban, ezáltal zavarni sem fognak

Legegyszerűbb, ha a posztnál végzed el ezt a műveleted: nyíl /XY követésének leállítása, de a Facebook profilján is beállíthatod: menj az illető profiljára / Követed / XY követésének leállítása.

 • Ha azt látod, hogy az adott poszt tényleg orbitálisan kamu (pl. “Február 30-án kisorsuljuk ezt a BMW terepjárót” jellegű posztok), akkor jelentheted azt az oldalt, amelyikről megosztották a posztot. Azért ha lehet, körültekintően járj el, mert nem mindegyik nyereményjáték kamu!

Oldal jelentése:

Az oldal borítóképe alatt a hármaspontra kattintva tudod jelenteni a Facebooknak az oldalt.

 

#5 REKLÁMOZNAK / TROLLKODNAK A CSOPORTOMBAN

Könnyen megeshet, hogy a csoportodban egyesek nem odaillő viselkedést tanúsítanak.

 • Például reklámoznak, pedig nem erre hoztad létre a csoportot.
 • A konkurensedet dicsérik, emlegetik, reklámozzák.
 • Trollkodnak, oda nem illő dolgokat írnak.

MEGOLDÁS: először is készíts egy házirendet, amit mindenkinek kötelező betartania! Ha valaki ennek ellenére tiltott dolgot tesz, attól minden szívfájdalom nélkül szabadulj meg. A te csoportodban az van, amit te akarsz. Nem vagy köteles eltűrni sem a trollokat, sem a konkurensedet dicsérő kommenteket.

Így tudsz kitiltani embereket a csoportból: Menj a csoportba / Tagok Válaszd ki az eltávolítani kívánt személyt, és a fogaskerék ikonnál kattints az Eltávolítás a csoportból-ra.

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot / oszd meg, ha pedig van kérdésed, tedd fel kommentben!

 

2 hozzászólás

 1. Egy troll, akit nem is ismerek, lepontozta a SanaVet facebook oldalamat:
  https://www.facebook.com/SanaVetKft/

  Hogyan tüntethetném el ezt a rossz pontszámot?

  • Gömöry Kati szerint:

   Kedves Györgyi!

   Sajnos 1 db rossz értékelés eltávolítására nincs lehetőség.
   Amit tehetsz:
   1) írsz neki és megkérdezed, hogy mi a problémája, hátha módosítja a rossz értékelést (sajnos erre nincs sok esély ilyen szellemi kapacitással rendelkező egyedek esetén)
   2) vagy kapcsold ki a vélemények lapfület a beállításoknál.
   Én személy szerint utálom a csillagozást, el is távolítottam az oldalról azáltal, hogy megváltoztattam az oldal kategóriáját (nemrég csak így lehetett eltávolítani, most már ki lehet kapcsolni) Én is kifogtam pár trollt, akiknek semmi közük nem volt az oldalhoz, és nem a marketing miatt pontozgattak.
   Viszont: tudom, hogy nem igazán vigasztaló, de azért az emberek nem teljesen hülyék szerencsére, látják, hogy melyik értékelésnek nincs semmi alapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük