Ügyfélsztorik: interjú Zelenka Zsuzsannával, aki Ausztriáig röpíti a minőségi magyar termékek hírét

Ügyfélsztorik: interjú Zelenka Zsuzsannával, aki Ausztriáig röpíti a minőségi magyar termékek hírét

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni nektek a MarketingMánia ügyfeleit, tanfolyamosait, hiszen az ő történetükből rengeteget lehet tanulni és inspirálódni. A mostani interjúban Zelenka Zsuzsannával beszélgetek, aki nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy magyar webshopot hozzon létre Ausztriában. Annyit már most elárulok, hogy az osztrákok imádják a magyar finomságokat! Fogadjátok szeretettel Zsuzsát!

Zelenka Zsuzsanna

Mesélj egy kicsit a vállalkozásodról! Mivel foglalkozol pontosan?

A www.ungarnshop.at weboldal, webshop tulajdonosa, üzemeltetője, könyvelője, beszerzője, raktárosa, anyagmozgatója, ügyfélszolgálatosa, marketingese vagyok egy személyben 🙂 Szeretném az emberekkel megismertetni a jó minőségű magyar termékeket illetve a jó kis szaftos magyar ételeket.

Hogyan született meg a vállalkozásod ötlete, és miért éppen ezzel kezdtél el foglalkozni?

Immár 4 éve élünk Ausztriában, egy fantasztikus lehetőséget kihasználva egy kereskedelemmel foglalkozó osztrák cégnél dolgoztam 10 évet (8 év a magyarországi leányvállalatnál, 2 év az osztrák anyavállalatnál). 10 év után úgy döntöttem, elég volt. Megszületett a 2. Kislányunk és mivel itt a bölcsődei ellátás elég drága és kevés a hely, gondoltam egy nagyot. Saját talpra szeretnék állni, mire az itteni „Gyes“ lejár. Nagyon jól éreztem magam a kereskedelemben, nagyon szeretem az embereket, ezért mindenképp ezen a területen akartam maradni. Az ötletet pedig a volt osztrák főnökömtől kaptam, miután tálalta nekem az „echte ungarische Gulaschsuppe-t“ fehéren virslivel 🙂 Ez már több mint 6 éve volt es azóta motoszkált a fejemben, hogy meg kellene mutatni ezeknek az embereknek, milyen is az igazi magyar pörkölt 🙂 (na és a magyar virtus).

Hogyan fogadja az osztrák célközönség a magyar termékeket? Melyik a kedvencük?

Nagyon nagy hangsúlyt fektetek a minőségre, ugyanis itt még van erre fogadóképes kereslet. Itt elvárt a preciz szolgáltatás… Előre kifizetik a vásárlást, nem kötekednek, nem alkudoznak, építő jelleggel kritizálnak. Nagyon szeretik az erős fűszereket, a bográcsokat és a kézműves kolbászainkat.

A webáruházad Ausztriában üzemel. Miben látod a legfőbb különbséget a magyar és az osztrák vevők között? Egyszerűbbnek vagy nehezebbnek tartod az érvényesülést külföldön? Nehezebb dolgod van magyarként?

Jó kérdés. A vevőim között egyaránt találhatók Ausztriában, Németországban élő magyarok, illetve osztrákok és németek. Nem szeretem az összehasonlításokat. Mi magyarok teljesen más közegben nőttünk fel, mint a nyugati szomszédok. Teljesen más a mentalitásunk. Ennek nagyon sok pozitív és negatív következménye van. Az osztrák és német emberekben szeretem a szavahihetőséget, a korrektséget. Amiben megegyeztek, az úgy lesz. Magyarként kezdetben még az anyavállalatnál volt nehéz dolgom. De ez főképp a nyelvi hiányosságok miatt volt. Gyakorlatilag semmit nem értettem az itteni nyelvjárásból. Szűk 1 év után kezdtem megérteni az alapvető dolgokat :). Hihetetlen sok segítséget kaptam a kollégáktól. 10 oldal is kevés lenne, ha fel kellene sorolnom ezeket.

Mit jelent számodra vállalkozónak lenni?

A vállalkozásom a 3. Gyerekünk a férjemmel. Mindig arról álmodoztam, hogy együtt fogok vele dolgozni. Az pedig, hogy én vagyok a „főnök“, külön öröm :). Szeretem, hogy amikor elcsendesedik a lakás, foglalkozhatom a legkisebb „gyerekkel“. Imádom a vevőket. Sokszor könnyeket csalnak a szemembe egy-egy visszajelzésükkel.

A családod, környezeted mennyire támogatott a vállalkozás indításában?

A férjemnek köszönhetem a legtöbbet, ő hozza ki belőlem a maximumot. Egyébként egy vállalkozás mindig szelektál, megtudod, hogy ki van melletted és ki nincs. A családom és a környezetem tudják, hogy amit a fejembe veszek, abból úgysem fogok engedni. És ami a legfontosabb: tudják, hogy szeret engem a Jóisten, mindig vigyázni fog rám!

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

Már azt is hatalmas sikernek könyvelem el, hogy egy nagyon szép webshopot meg tudtam alkotni egy osztrák céggel. Hatalmas siker, hogy a főiskolán tanultakat (műszaki menedzser szak, marketing szakirány) tudom használni. Persze ott még nem volt szó Facebookról stb… de árképzésről, logisztikáról nagy vonalakban igen.

Milyen tanácsot adnál annak, aki Ausztriában szeretne vállalkozást indítani, vagy arra szeretne terjeszkedni?

3 dolog nagyon fontos: 1. Nyelvtudás 2. Minőség 3. Korrektség.

Miért szereted a MarketingMánia tanfolyamokat, mit nyújtanak a számodra?

Szeretem a stílusod. Szeretem, hogy felvállalod a véleményed. A marketing nemcsak az eladásról szól, hanem kőkemény pszichológia is. A mai kifordult világban az emberek igénylik a törődést. Szeretem a tanfolyamaidban, hogy semmi felesleges maszlagot nem tartalmaznak. Feketén-fehéren, tömören le van írva mit, mikor és hogyan érdemes csinálni. Egy gondom van velük, annyira beindítják a fantáziámat, hogy esetenként csak minden 5. sort olvasok, hogy mielőbb alkalmazzam az olvasottakat a gyakorlatban 🙂

Hol lehet elérni téged?

Az elérhetőségeim:

www.ungarnshop.at

info@ungarnshop.at

FB-oldal: https://www.facebook.com/Ungarnshop/

0043/660/421-7050
zsuzsa-ungarnshop 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük